În perioada 01.04.2019 - 12.04.2019 Pcc.dr. ŞTEFĂNESCU Diana a participat în localitatea Genova – Italia, la Cursul Internaţional pentru Validarea Hărţilor Electronice de Navigaţie, ţinut la sediul Institutului Hidrografic al Marinei Italiene.

La cursul de validare a hărţilor electronice de navigaţie au fost prezenţi 12 participanţi străini din 8 ţări membre IC-ENC.

Prin participarea la curs s-a realizat specializarea reprezentantului României în domeniul validării hărţilor electronice de navigaţie.

În cadrul cursului au fost parcurse următoarele module:

  1. Introducere în utilizarea sistemului ECDIS (Electronic Chart Display and Information System) în care au avut loc prezentări şi exerciţii de utilizare a sistemului ECDIS.

  2. Expunerea rolului celor 4 servicii principale furnizate de IC-ENC:

      • validare

      • distribuţie

      • suport de producere

      • gestionarea veniturilor

  3. Prezentarea materialelor de referinţă: specificaţii şi standarde OHI, introducere în utilizarea paginii web şi a catalogului de celule al IC-ENC, precum şi prezentarea bazei de date a erorilor.

  4. Prezentarea structurii recomandate pentru setul de date a fiecărei celule transmise către IC-ENC, precum şi expunerea procesului de înregistrare a datelor cartografice primite spre validare şi identificare a erorilor din conţinutul setului de date.

  5. Validarea datelor, principalul modul al cursului de instruire, a constat în prezentarea principalelor programe specifice de validare. Pentru aprofundarea informaţiilor au fost efectuate exerciţii prin care au fost verificate celule de test utilizând concomitent instrumentele de validare şi baza de date a erorilor. De asemenea, au avut loc prezentări şi exerciţii privind suprapuneri, goluri de informaţii între celule, verificarea consistenţei datelor pe orizontală şi verticală şi verificarea datelor în ECDIS.

  6. Distribuţia datelor a reprezentat modulul în cadrul căruia a fost explicat procesul săptămânal de transmitere a datelor de către IC-ENC spre distribuitori şi către utilizatorii finali. De asemenea, a fost expusă utilitatea standardului S-63 privind protecţia datelor cartografice.

  7. Progresul prevăzut a reprezentat un modul în cadrul căruia au fost purtate discuţii despre limitările actualului standard S-57, îmbunătăţirile aduse de viitoarele standarde S-100, respectiv S-101. De asemenea, a fost efectuat un exerciţiu de conversie a unei celule de test din standardul S-57 în S-100 cu ajutorul programelor specifice de prelucrare a datelor cartografice.

 

  • Participanţii la curs

  • Vizita de lucru a cursanţilor la farul Lanterna din Genova, Italia

  • Vizita de lucru a cursanţilor la farul Lanterna din Genova, Italia

Top