În perioada 06.08.2018 - 17.08.2018 Pcc NECULAE Alexandru-Ionuţ a participat în localitatea Taunton – Marea Britanie, la cursul pentru validarea hărţilor electronice de navigaţie, ţinut în sediul Oficiului Hidrografic al Marii Britanii.

La cursul de validare a hărţilor electronice de navigaţie au fost prezenţi peste 10 participanţi străini din 9 ţări membre a IC-ENC.

Prin participarea la curs s-a realizat specializarea reprezentantului României în domeniul validării hărţilor electronice de navigaţie.

 

În cadrul cursului au fost parcurse următoarele module:

1. Introducere în utilizarea sistemului ECDIS (Electronic Chart Dispaly and Information System) în care au fost conduse prezentări şi exerciţii de utilizare a sistemului ECDIS.

2. Introducere privind rolul şi explicarea celor 4 servicii principale furnizate de IC-ENC:
      • validare;
      • distribuţie;
      • suport de producere;
      • gestionarea veniturilor.

3. Prezentarea materialelor de referinţă: specificaţii şi standardfe OHI, introducere în utilizarea paginii web şi a catalogului de celule al IC-ENC precum şi prezentarea bazei de date a erorilor.

4. Structura setului de date pentru fiecare celulă, înregistrarea datelor cartografice primite spre validare, fluxul datelor dintre IC-ENC şi distribuitorii agreaţi.

5. Validarea datelor, principalul modul al cursului de instruire în cadrul căruia au fost prezentate instrumentele de validare, au fost efectuate exerciţii prin care au fost verificate celule de test utilizând instrumentele de validare, baza de date a erorilor astfel urmărind procesul de validare utilizat zilnic de către personalul IC-ENC la verificarea datelor cartografice. De asemenea, au fost conduse prezentări şi exerciţii privind suprapuneri, goluri de informaţii între celule, verificarea consistenţei datelor pe orizontală şi verticală, şi nu în ultimul rând verificarea datelor în ECDIS.

6. Distribuţia datelor în cadrul căreia a fost prezentat procesul de transmitere săptămânal a datelor de către IC-ENC spre distribuitori şi în final către utilizatorii finali. Prezentarea standardului S-63 şi schema sistemului de protecţie a datelor.

7. Dezvoltări viitoare. Încadrul acestui modul au fost purtate discuţii despre limitările actualului standard S-57, îmbunătăţirile aduse de viitoarele standarde S-100 respectiv S-101, precum şi standardele derivate bazate pe acestea. De asemenea, a fost condus un exerciţiu de conversie a unei celule de test din standard S-57 în S-100.

 

  • Participanții la activitate

Top